Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih

poezija

Štampa

Rodbina

Mladenović, Dragana.

mladenovic_rodbinaDvije porodice predstavljaju različita središta ove lirske zbirke koje se ogledaju jedna u drugoj. Na jednoj je strani srpska porodica čiji je moralni sustav uzdrman do srži.  Skrivajući vlastitu krivicu, članovi porodice obolijevaju od poricanja samih sebe. Za drugu porodicu, bosanske izbjeglice u Amsterdamu, postavlja se pitanje vlastite budućnosti: Kako da se nastavi živjeti nakon proživljenih ubijanja i silovanja? Mogu li se mlađi naraštaji osloboditi mučnog tereta zločina koji su decimirali bližu porodicu?

Rodbina Dragane Mladenović kao dvojezična zbirka pjesama s naslovom Verwandtschaft objavljena je u biblioteci tradukita poezio kod izdavača Edition Korrespondenzen iz Beča. Sa srpskog na njemački prevela Jelena Dabić (probni ulomak).

Početak pjesničke biblioteke tradukita poezio

28_tradukitaU saradnji sa bečkim izdavačem Edition Korrespondenzen TRADUKI je 2010. započeo sa Bibliotekom poezije tradukitapoezio, u kojoj su predstavljeni značajni pjesnici iz Jugoistočne Evrope koji su prvi put prevedeni na njemački. Sve zbirke poezije iz te Biblioteke objavljene su dvojezično, prvorazredno prevedene i brižljivo uređene.