Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih
Štampa

4 zemlje 1 jezik: u nedjelju u Beogradu započinje 62. međunarodni sajam knjiga

.

577 belgrad22. oktobra u Beogradu počinje 62. međunarodni sajam knjiga, a ovogodišnji TRADUKI-jev program 4 zemlje 1 jezik je koncipirala i organizovala Hana Stojić. Kao počasni gost predstaviće se umjesto jedne zemlje jedan jezik, pa će tako njemački jezik do 29. oktobra biti u središtu događaja Sajma knjiga u Beogradu.

Plava sofa, u Njemačkoj poznati format za razgovore s autorima, će se prvi put održati u inostranstvu, gdje će se Herta Müller, Marcel Beyer, Valentin Groebner, Jonas Lüscher, Jan Wagner, Volker Kutscher, Dana Grigorcea, Ingo Schulze, Kathrin Röggla, Melinda Nadj Abonji i Jens Dittmar predstaviti u dinamičnim polusatnim razgovorima sa srpskim novinarima i književnim kritičarima. Program 4 zemlje 1 jezik  je ostvaren uz prijateljsku pomoć Bertelsmanna, Prvog programa njemačke televizije (ZDF), Uredništva kulture Njemačkog radija i književne mreže TRADUKI.

Nastupe zemalja njemačkog govornog područja omogućiće i podržati Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, Kancelarija saveznog kancelara Republike Austrije, Švajcarska fondacija za kulturu Pro Helvetia, Goethe-Institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Udruženje za unapređenje književnosti (Förderverein Literaare), Fondacija za kulturu Lihtenštajn, Evropska mreža za unapređenje književnost i knjiga TRADUKI kao i Ambasade SR Njemačke, Republike Austrije i Švajcarske u Beogradu.

O Plavoj Sofi

577 das blaue sofaPlava sofa je zajednički forum autora Bertelsmanna, prvog programa Njemačke televizije (ZDF) i Uredništva za kulturu Njemačkog radija. Već je postala čvrsta institucija na sajmovima knjiga u Frankfurtu i Lajpcigu. Plava sofa je svoju premijeru proslavila 2005.u Berlinu. Godine 2011. frankfurtsko slavlje čitanja Open Books je prvi put otvorilo Plavu sofu sa uglednim književnicima kao gostima. Na Sajmu knjiga u Lajpcigu je od 2000. na Plavoj sofi održano oko 2.500 razgovora s autorima, a među autorima je bila i dobitnica Nobelove nagrade Swetlana Alexijewitsch te Michail Gorbatschow, Günter Grass, Herta Müller, Christiane Nüsslein-Volhard, Orhan Pamuk, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa i Mo Yan. Godine 2017. Plava sofa u okviru  Programa „4 zemlje 1 jezik“ gostuje na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Program Sajma knjiga u Beogradu

partneri u projektu

traduki partners 2014 d