Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih

beletristika

Štampa

Eins im Andern

Schwitter, Monique.

574 schwitter jedno u drugomJedne večeri dok gugla svoju prvu ljubav umjesto da piše, glavni lik saznaje da se njena bivša ljubav bacila kroz prozor s osmog sprata. Prije gotovo pet godina. Šokirana je, koliko tim samoubistvom toliko i činjenicom da joj taj čovjek uopšte nije nedostajao. No sad joj je za vratom možda i više nego dok je bio živ.

Što je to ljubav? Kako to da može odjednom da se pojavi i isto tako da ode? Kuda odlazi, kad odlazi? Što je zapravo s njenom trenutnom ljubavi? On sjedi u svojoj sobi, provjerava mejlove ili gleda televiziju.

Glavna junakinja u romanu Monique Schwitter započinje da istražuje istoriju svojih ljubavi: o svojoj ljubavnoj biografiji piše na primjeru dvanaest muškaraca, koji s apostolima, poslanicima vjere i ljubavi imaju mnogo više zajedničkog od samog imena. Gotovo mitske skice muškaraca, koje autorka svojim pisanjem ispunjava ljubavlju, životom i istorijom. A kako njena priča odmiče, u prvi plan sve više nadire okvirna priča, njena trenutna ljubavna situacija koja polako počinje da dominira radnjom romana.

Roman Eins im Andern Monique Schwitter u hrvatskom prevodu (probni odlomak ) Helen Sinković pod naslovom Jedno u drugom objavio je izdavač Ocean More iz Zagreba.

partneri u projektu

traduki partners 2014 d