Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih
Štampa

Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija u središtu književnog ljeta u Šlezvig-Holštajnu

.

567 barbi markovicVjetrom popraćeno književno veče autorki i autora, koji su publici u Šlezvig-Holštajnu čitali o emigrantkinjama superjunakinjama, izgubljenim sinovima, zaljubljenim lopovima, mačo umjetnicima, porodičnim pričama kao svjetskoj istoriji i o mnogo čemu drugom: 31 priredba na 25 različitih mjesta u najsjevernijoj njemačkoj saveznoj pokrajini i čak jedno književno veče u Danskoj: Književno ljeto u Šlezvig-Holštajnu 2017, koje je od sredine jula do kraja avgusta predstavilo književnost Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Gostovali su spisateljke i spisatelji Dževad Karahasan, Barbi Marković, Vladimir Kecmanović, Murat Baltić, Miljenko Jergović i Slavenka Drakulić te austrijski izdavač Lojze Wieser. Svi su prenijeli različitu sliku književne scene u te tri zemlje i omogućili uvid u njihov društveni i kulturni život, koji je bio mnogo više od uobičajenog medijskog izvještavanja ali i koji nije prećutkivao ni osude ni konflikte. Publika i mediji su to sjajno prihvatili. I tako je između Šlezvig-Holštajna i Balkana izgrađen most, baš u skladu sa citatom velikog nobelovca Ive Andrića, koji je upotrijebljen kao moto tog festivala: „Sve je u životu most– riječ, smiješak, koji nekome poklonimo. Bio bih sretan kad bih svojim radom izgradio mostove između Istoka i Zapada.“

Književno ljeto je organizovala Književna kuća Šlezvig-Holštajn, a podržali su savezna pokrajina Šlezvig-Holštajn, TRADUKI, pokrajinski opunomoćenik za političko obrazovanje u Šlezvig-Holštajnu, Fondacija Robert Boš, Štedionica Ferde, hrvatsko Ministarstvo kulture i Fondacija Roza Luksemburg iz Šlezvig-Holštajna.

Štampa:

KielerNachrichten – Intervju sa voditeljkom projekta, Sarom Dušanić

KielerNachrichten – Otkrivati svijet pripovjedanjem

KielerNachrichten – Književnici kao graditelji mostova

KielerNachrichten – Vjetrom razbarušeno uživanje u čitanju

LübeckerNachrichten – Novi sound iz Srbije

KielerNachrichten – Svi smo mi samo ljudi

KielerNachrichten – Laži radi istine

HolsteinCourier – Potresna porodična priča sa Balkana

KielerNachrichten – Umjetnik kao hanibal

partneri u projektu

traduki partners 2014 d