Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih

beletristika

Štampa

Сестрата на Зигмунд Фројд

Smilevski, Goce.

265 smilevskiO životu Sigmunda Frojda znaju se i najmanje pojedinosti. No šta znamo o ostatku njegove porodice? U ovoj fiktivnoj autobiografiji Goce Smilevski opisuje životni put Adolfine, jedine Frojdove sestre koja nije bila udata i nije imala djece, i iz nove perspektive prikazuje život slavnoga brata. O Adolfini,  koja je sa roditeljima do smrti živjela u jednom stanu, malo se zna. Kad je Sigmund 1938. emigrirao u London, ona je sa još tri sestre ostala u Beču, odakle su je deportirali u Terezienštat, gdje je umrla 1943. Polazeći od biografskih podataka Smilevski u ovom romanu, prepunom snažnih slika, daje panoramu vremena oko 1900-te i oživljava tu nestabilnu epohu sa svim njenim društvenim i duhovnim radikalnim preokretima i novima počecima. Opisuje nade i čežnje vremena novih početaka iz perspektive žena koje se više ne mire bez protivljenja sa sudbinom podređenih. 

Roman Сестрата на Зигмунд Фројд Goce Smilevskog u njemačkom prevodu (probni odlomak) Benjamina Langera pod naslovom Freuds Schwester [Frojdova sestra] objavljen je kod izdavača Matthes&Seitz iz Berlina, u rumunskom prevodu (probni odlomak) Octaviana Blenchea pod naslovom Sora lui Freud kod izdavača Polirom iz Bukurešta, a u bosanskom prevodu (probni odlomak) pod naslovom Sestra Sigmunda Freuda Seide Beganović objavljen je kod izdavača Buybook iz Sarajeva.

Recenzije: Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Falter, Kleine Zeitung, Die Presse, literaturkritik.de, Fixpoetry, Literaturen

partneri u projektu

traduki partners 2014 d