Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih

naučnopopularne knjige

Štampa

Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident

Schmitt, Oliver Jens.

232 schmittEvropsku politiku zaokuplja „albansko pitanje“ i budućnost Kosova. Zašto tu neprestano dolazi do nasilnih sukoba? Koju ulogu u tom ima albanska država, koja je nastala 1912. nakon nestanka Osmanlijskog carstva, ali u kojoj živi tek polovina svih Albanaca? I šta znači činjenica da su Albanci najveći muslimanski narod u Evropi? 
Knjiga u prvom redu opisuje albansku istoriju u Jugoistočnoj Evropi, u Albaniji, ali i na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Grčkoj. Albanija je dugo bila pod diktaturom Envera Hodže i izolovana od cijelog svijeta. Od 2008, otkad je Kosovo postalo država, postoje dvije albanske države: Albanija i Kosovo, i obje se bore sa teškim političkim i privrednim problemima. Albanci danas sve više postavljaju pitanje gdje pripadaju: islamskom Orijentu ili evropskom Okcidentu?

Naslov Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident [Albanci. Istorija između Orijenta i Okcidenta] Jensa Olivera Šmita u albanskom prevodu (probni odlomak) Ardiana Klosija pod naslovom Shqiptarët. Një histori midis Lindje dhe Perëndimit objavljen je kod izdavača K&B iz Tirane.

partneri u projektu

traduki partners 2014 d