Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih

beletristika

Štampa

projekt@party

Cufaj, Beqë.

221 cufaj projektEmpatija, poslijeratna obnova, partyji i projekti. Protuvrječi li to jedno drugome? Der Glanz der Fremde [Sjaj tuđine] drugi je roman Bekeja Cufaja: priča koja za sobom povlači druge priče.

U avionu śedi njemački profesor koji putuje u novi život. Čeka ga zemlja koja je prošla krvavi rat, prepuna kosmopolita koje su onamo doveli Ujedinjeni narodi. Profesor je kod kuće ostavio mrtvu kćer i bivšu suprugu. Pred njim je razorena zemlja, prožeta strukturama koje to nijesu, ljudima koji se danju međusobno sukobljavaju u kancelarijama, a noću u barovima s domaćim stanovništvom. Njegov prijevodilac, bivši tražitelj azila „onđe gore“, a sada odjednom pravovjerni musliman, posrednik mu je između Istoka i Zapada. projekt@party je roman o sadašnjici koji kulture i običaje reducira na ono suštinsko.

Roman projekt@party Bekeja Cufaja u njemačkom prijevodu (probni ulomak) Joakima Rema s naslovom projekt@party objavljen je kod izdavača Secession Verlag iz Ciriha.

Recenzije: Prager kleine Seiten, pdfProfil, Frankfurter Neue Presse, Frankfurter Rundschau, Berliner Zeitung, Potsdamer Neueste Nachrichten, Stuttgarter Zeitung, Tagesspiegel, pdfFrankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Überblick über Rezensionen in deutscher Sprache in FAZ, Frankfurter Rundschau, Tagesspiegel u. a.

partneri u projektu

traduki partners 2014 d