Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih

poezija

Štampa

Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina

Šehić, Faruk .

188 sehic hit

U ovoj zbirci Faruk Šehić objedinio je više zbirki pjesama i kratkih priča. Šehić se smatra  jednim od najvažnijih bosanskih autora sadašnjice i u domovini gotovo ima kultni status. Šehić je kao časnik bosanske Armije 90-ih godina učestovao u ratu u Bosni i Hercegovini i smatra se predstavnikom takozvane „izgubljene generacije“. S obzirom na to, rat i poslijeratno vrijeme snažno su zastupljeni u njegovom djelu obilježenom jasnim jezikom, snažnim poetskim slikama i istovremeno društveno-političkim angažmanom.

Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina Faruka Šehića u bugarskom je prijevodu (probni ulomak) Rusanke Lijapove s naslovom Хит депо, Под натиск, Транссараево, Апокалипсис от Recycle Bin-а objavljen kod izdavača Ergo iz Sofije.

Početak pjesničke biblioteke tradukita poezio

28_tradukitaU saradnji sa bečkim izdavačem Edition Korrespondenzen TRADUKI je 2010. započeo sa Bibliotekom poezije tradukitapoezio, u kojoj su predstavljeni značajni pjesnici iz Jugoistočne Evrope koji su prvi put prevedeni na njemački. Sve zbirke poezije iz te Biblioteke objavljene su dvojezično, prvorazredno prevedene i brižljivo uređene.