Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih
Štampa

Veče pankerske lirike sa rezidencijalnim stipendistom Esadom Babačićem u Splitu

.

546 babacicNakon Mustafe Zvizdića iz Bosne i Hercegovine Esad Babačić, pisac i pjevač legendarnog  pank benda Via Ofenziva iz Slovenije, je živio u stanu za pisce Udruženja KURS iz Splita. On se smatra jednim od najoriginalnijih i najpoznatijih predstavnika slovenačke književne scene. Kao stipendista rezidencijalnog programa  „Marko Marulić“, koji podržava TRADUKI a u okviru književnog događaja Disku(r)sija, razgovarao je 6. juna sa svojim gostom Svetom Dalmatinskim – suosnivačem hrvatske pank scene i autorom mnogobrojnih tekstova i grafiti poslovica – o muzici, performansu, poeziji i otporu. Veče je vodio Marijo Glavaš.

Štampa

„Pristhinahas no river“: Ekaterina Petrova i Dinko Telećan na Književnom festivalu POLIP

.

545 panelU maju su organizatori književnog rezidencijalnog programa „Prishtinahas no river”, koji je podržao i TRADUKI, ugostili DinkaTelećana (Hrvatska) i književnu prevoditeljku, novinarku u kulturi i tumača Ekaterinu Petrovu (Bugarska). Oba gosta su tokom svog četveronedjeljnog boravka učestvovali na međunarodnom Književnom festivalu POLIP, koji svake godine u glavnom gradu Kosova organizuje Qendra Multimedia. Osim predstavljanja književnosti cilj festivala je ojačati povjerenje između zemalja balkanskog regiona, traumatizovanog ratom. Dinko Telećan se predstavio čitaocima u okviru Festivala poezije u Peji.

Štampa

Zagreb Book Fest 2017

.

544 book festObimni program Zagreb Book Fest u periodu od 22. do 28. maja je oživio kulturni život hrvatskog glavnog grada. Festival je organizovao izdavač Ljevak uz finansijsku podršku TRADUKI-ja i drugih partnera. Književni događaji s javnim čitanjima i radionice za djecu, predstavljanje novih knjiga, razgovori sa spisateljkama i spisateljima iz Austrije i drugih zemalja, razgovori filozofa i predavanja i diskusije o istoriji, kao i projekcije filmova i koncerti privukli su mnogobrojne goste iz zemlje i inostranstva. Centralna tema ovog Trećeg Zagreb bookfesta je bila austrijska književnost i „fragilnost“.

partneri u projektu

traduki partners 2014 d