Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih
Štampa

Proljeće sjećanja: Tri autora/autorke iz Jugoistočne Evrope u gostima u Berlinu

.

525 fruehling21. marta, veče prije početka lajpciškog Sajma knjige, na TRADUKI-jev poziv i poziv Ministarstva vanjskih poslova u Kući književnosti u Berlinu tri spisatelja iz Jugoistočne Evrope su čitali pred publikom. Kako se i u teškim vremenima može voljeti i živjeti, i zašto bez sjećanja nema budućnosti? Na ta pitanja gosti su odgovarali svojim pričama. Gabriela Adamesteanu je ispripovijedala savremenu priču o emancipaciji u Rumuniji pedesetih godina prošlog vijeka, Drago Jančar je podsjetio na noć u Sloveniji, kratko nakon novogodišnje noći 1944, kada je grupa Titovih partizana otela mladu ženu, a beogradski pisac Dragan Velikić je poveo publiku na put u zemlju i vrijeme ljudi kojih više nema.

Štampa

Prevodilačka radionica „To nije dječja igra!“ u Hamburgu

.

523 elsaFondacija Robert Bosch i radna grupa za književnost za mlade, registrovano udruženje, pozivaju po osmi put od 13. do 18. avgusta 2017. na prevodilačku radionicu u Kuću Elsa Brändström u Hamburgu. Petodnevna radionica je posvećena njemačkoj književnosti za djecu i mlade i omogućuje učesnicima (njih 15) susret sa aktuelnim tendencijama njemačke književnosti za djecu i mlade i specifičnim prevodilačkim problemima tog žanra. Ciljna grupa radionice su profesionalni prevodioci njemačke književnosti za djecu i mlade, koji prevode sa njemačkog na svoje maternje jezike. Konkurs traje do 2. maja 2017.

Štampa

„Ni Istok, ni Zapad“: utisci sa Sajma knjiga u Lajpcigu

.

522 leipziOd 23. do 26. marta je TRADUKI posjetiocima lajpciškog Sajma knjige ponovno ponudio bogat program. Pod naslovom „Ni Istok, ni Zapad– alhemija Balkana“ mnogobrojne autorke i autori iz Jugoistočne Evrope omogućili su uvid u svoja djela u nizu domena Balkana kao evropskog kulturnog prostora. Lajpciška publika je doživjela mnogo smiješnih i melanholičnih trenutaka na tradicionalnoj noći Balkana na UT Connewitz (bioskop Connewitz), gdje su nagrađivani romansijeri i liričari pripovijedali o legendama i onom istinitom, o osveti, prepredenosti i ljubavi prema čovjeku, o porodici i sjećanju, o šumama i brzacima.

partneri u projektu

traduki partners 2014 d