Prijevodi s jezika Jugoistočne Evrope te na i između njih
Štampa

Međunarodni Sajam knjiga u Podgorici: Predstavljanje časopisa „LICHTUNGEN“

.

489 podgorica lichtungenPočetkom oktobra je u Podgorici po drugi put održan Međunarodni sajam knjige, na kojem je kao i prošle godine sa svojim štandom bio predstavljen i TRADUKI kako bi predstavio svoj rad. 08.oktobra su  Hana Stojić, Jelena Knežević, Jovan Nikolaidis i Dragan Radulović u okviru sajamskog programa predstavili 146. izdanje austrijskog časopisa LICHTUNGEN sa težištem na „Novijoj književnosti iz Crne Gore“.

Štampa

Architektura i amnezija – Nastavak ciklusa predavanja „O zaboravu i zaboravljenima“ u Beogradu

.

488 zaboravBeogradska organizacija RK LINKS je 20. oktobra ponovno pozvala na predavanje u okviru ciklusa„O zaboravu i zaboravljenima“ koji je podržao TRADUKI. Pred punom dvoranom govorila je arhitektica dr Ljiljana Blagojević na temu „Arhiamnezija“. U obliku unutrašnjeg dijaloga – arhitekta između projekta i projekcije, istorije, teorije i tumačenja – istražila je pitanje da li je amnezija pretpostavka arhitektonskog planiranja kao projekcije novog i da li je pritom riječ o potpunoj ili djelimičnoj amneziji, te koliko je munjevitih sjećanja nedosljedno?

Štampa

Rumunski pisac i izvođač performansi Jean-Lorin Sterian u Beogradu

.

487 sterianPisac, dramski umjetnik i izvođač performansi Jean-Lorin Sterian je boravio u Beogradu tokom septembra na rezidencijalnoj stipendiji autorske kuće KROKODIL. Boravak u Beogradu je iskoristio prije svega za istraživanje za svoju zbirku eseja i doktorski rad. Susreo se sa nizom umjetnika, organizatora i aktera nezavisne umjetničke scene, između ostalih, i sa Đorđem Brankovićem, glumcem, izvođačem performansi i muzičarem, zatim sa Marijanom Cvetković, organizatorkom i direktoricom festivala „Kondenz“ za savremeni ples i Marinom Marković, body-art-umjetnicom. Nakon boravka u Srbiji otputovao je u Zagreb, gdje je svoj rad nastavio u okviru rezidencijalne stipendije Muzeja suvremene umjetnosti.

partneri u projektu

traduki partners 2014 d